3 min read

🚶🏻‍♂️ Que la inspiració t'agafi caminant

Els adults posem molts obstacles a la creativitat de les criatures.

Alguns d'aquests obstacles són intangibles. Per exemple...

  • Quan una mare o un pare menysté una pregunta del seu fill o filla perquè la troba ridícula o fatigant.
  • Quan una mare o pare respon una pregunta que la criatura podria respondre per si mateixa.
  • Quan un professor o professora d'escola encarrega els mateixos deures a tots els alumnes, sense donar-los elecció.
  • Quan un adult jutja allò que ha fet l'infant.
  • I molts d'altres comportaments que, sovint sense adonar-nos-en, condicionen i restringeixen l'enginy de la canalla. En parlem en detall i donem idees per corregir-ho a les xerrades que organitzem des d'inCreables (💡 més info clicant aquí).

Però, a banda dels obstacles intangibles a la creativitat, també hi ha una sèrie d'obstacles tangibles. Palpables. Impediments físics. Com aquests:

Els pupitres són presents a la majoria d'escoles, ignorant que mantenint els alumnes asseguts els estan perjudicant la seva capacitat de crear i pensar.

El moviment és un gran aliat de la creativitat

Alguns pensadors han mantingut al llarg del temps que l'exercici físic els facilitava tenir idees noves o trobar solucions a problemes que, fins a posar-se en marxa, no se'ls havien acudit.

Ho deien gent com Steve Jobs, Frederick Nietzsche, o Haruki Murakami. L'escriptor japonès ha dedicat un llibre sencer a la relació entre forma física i sensibilitat artística!

Avui hi ha evidències científiques que confirmen que aquesta tesi té una base sòlida. Com l'estudi del neuropsiquiatre John Ratey, professor de la Harvard Medical School. Que explica com l'exercici físic incrementa la neuroplasticitat (l'habilitat de crear noves connexions neuronals).

Malgrat les proves, els infants continuen condemnats a fer classe asseguts. A estudiar en escriptoris. A aprendre estant quiets mentre miren una pissarra.

I els adults no els oferim millor exemple. Els fills ens veuen sovint asseguts davant un full en blanc. Jo mateix, que em dedico a escriure guions originals per a televisió, ràdio i cinema, ho faig amb el cul aparcat en una cadira d'un despatx o d'una biblioteca. Fins i tot faig servir la meva activitat creativa com a excusa per evitar l'activitat física! Quan hauria de saber que no és cert allò de "Que la inspiració t'agafi treballant". En realitat hauríem de dir "Que la inspiració t'agafi en moviment".

No fan falta filigranes. No cal batre rècords olímpics. El que el cervell necessita per oferir-nos més i millors ocurrències és que pensem caminant.

A la Universitat de Stanford, Marily Oppezzo i Daniel Schwartz han comprovat de 4 maneres diferents l'impacte de caminar en el procés creatiu. Tots quatre han obtingut el mateix resultat: una millora en la capacitat creativa durant i poc després de la passejada.

Així ho aplica i ho pregona Nilofer Merchant, consultora de grans empreses tecnològiques nord-americanes. Que ha trobat una manera contundent de subratllar aquest vici tan nostre d'obstaculitzar-nos a nosaltres mateixos i als nostres fills i filles el pensar i el crear.

"Seure és el fumar de la nostra generació" - N. Merchant

A les jornades de creativitat d'inCreables duem a la pràctica tot allò de què parlem aquí. Per això, per organitzar un taller de creativitat per a criatures, no cal que disposis de pupitres ni cadires. Només que comptis amb un grup de mares i pares que entenguin la importància que té pels seus fills i filles exercitar i estimular l'enginy de les criatures.

Si és el teu cas, el de la teva escola, el de la teva AFA, o la de qualsevol agrupació de la formes part, pots adreçar-te a nosaltres clicant aquí. Buscarem un dia i hora per organitzar-ho!

Tens molts grups de mares/pares al Whatsapp

Potser a algun d'ells els interessa tot això, no trobes?

Compartir-ho