6 min read

5️⃣ beneficis pel cervell dels fills quan estimulen la creativitat

Sovint associem l'aprenentatge a clavar colzes, i la creativitat a l'entreteniment.

Traduït a la pràctica de mares i pares: "al matí duc la criatura a l'escola perquè aprengui, i a la tarda l'apunto a una extraescolar de música perquè s'entretingui".

Estudis neurocientífics desmunten aquesta creença amb contundència. I ens adverteixen a mares i pares que estem anant contra direcció.

Hem fet una selecció dels beneficis que té per les criatures el pensament creatiu. Beneficis amb efectes immediats i, alhora, pel seu futur. Que ens recorden que estimular-los la creativitat va molt més enllà del que podem pensar.

1️⃣ Millora les habilitats d'aprenentatge

La creativitat potencia la capacitat cognitiva, segons s'ha comprovat en múltiples estudis.

La neurociència ha abordat la qüestió més enllà de la percepció, que és sempre subjectiva. I ha trobat evidències empíriques en l'efecte que té en el cervell exercitar la creativitat a través d'activitats com el teatre o la música, per posar només dos exemples.

Un estudi fet l'any 2014 demostra que les persones amb formació musical, per exemple, tenen una connexió més forta entre els dos hemisferis del seu cervell. I, per tant, poden combinar amb més facilitat els recursos mentals que ofereix cada banda, i arribar a solucions que usant de manera predominant un sol hemisferi serien impensables (mai millor dit).

Ras i curt: l'exercici creatiu entrena els nostres fills més enllà del que l'activitat creativa requereix. Prepara el seu cap per qualsevol repte intel·lectual. Amb un impacte significatiu en com de bé es comuniquen entre elles les diferents àrees del seu cervell.

2️⃣ Entrena les connexions neurològiques que condueixen a l'aprenentatge de nous conceptes

colorful wires used by street vendors in Bangkok.

Imagina que, en obrir un crani, hi trobessis dins un munt de cablejat. Puntes vermelles, verdes, grogues, blaves. Totes pelades i sense enllaçar. Cadascun d'aquests cables és un pensament o coneixement emmagatzemat. I les noves idees sorgiran de connectar dos o més d'aquests cables entre ells.

Aquest símil simplifica de manera matussera el que realment passa al cervell de cadascú de nosaltres. El mecanisme neurològic que explica com sorgeixen noves ocurrències del nostre cap.

Però la gràcia és que és el mateix mecanisme que el coco fa servir per aprendre nous conceptes. La clau per retenir allò que el professorat explica a escola, per exemple.

Fent servir les teves connexions neuronals segur que hauràs deduït que, aprenent nous conceptes, el cervell amplia el nombre de "cables" de què disposa. Cosa que permetrà noves combinacions a l'hora de connectar-los. I, per tant, més idees noves.

És un cercle virtuós! Crear ajuda a aprendre, i allò après ajuda a crear.

L'escriptor i periodista Arthur Koestler va resumir-ho al seu assaig The Act of Creation en una sola frase:

L'activitat creativa és un tipus d'aprenentatge en què professor i alumne es troben dins el mateix individu.

L'estímul de la creativitat entrena les neurones perquè es  "connectin" entre elles més ràpid, amb més freqüència, i amb més eficàcia. Pedala per donar impuls al cercle virtuós (crear-aprendre-crear).

🌀 Passa de la teoria a la pràctica

Ara el repte és convertir en realitat tot això que llegeixes aquí.

Podem ajudar-t'hi. Acull una jornada de creativitat per a famílies!

Si ets una mare o un pare que voldries participar amb els teus fills d'aquesta experiència, fes córrer la veu entre altres famílies. I proposeu a la vostra escola, la vostra AFA, o a l'entitat local pertinent que contacti amb inCreables.

Si formes part d'una entitat (centres educatius, associacions de famílies, biblioteques, centres cívics,...) pitja aquest botó i ens hi posem!

Vull organitzar una jornada de creativitat

Trobes que encara calen més raons per valorar com es mereix l'estímul de la creativitat? Ets insaciable!

3️⃣  Fa l'aprenentatge efectiu

"La Maria té molta facilitat pels idiomes". "El Marçal és hàbil amb les matemàtiques". "La Tanit té un do per les manualitats".

Aquestes apreciacions que hem sentit tantes vegades estan fonamentades. Està comprovat que cada persona té més facilitat per aprendre unes àrees que unes altres.

Per una regla de tres, diferents tipus d'aprenentatge encaixen millor a unes persones que a d'altres.

Pot ser que el teu fill o filla absorbeixi els coneixements a través de les mans més que a través dels ulls i les orelles. O a través del moviment més que no pas assegut o asseguda.

Detectar-ho pot ser determinant per facilitar el camí de l'aprenentatge. I si la via de la creativitat és la seva, oferir-li farà que el que aprèn arreli i no sigui un coneixement temporal. No sigui només una carpeta fungible que s'autodestrueix un cop abocada en un examen.

4️⃣ Motiva a continuar aprenent

L'acumulació dels beneficis anteriors desemboquen en aquest: un aprenentatge satisfactori fa venir ganes de continuar aprenent.

Tenim acceptat que l'educació reglada dels 6 als 16 anys s'autoanomeni "educació obligatòria". Que els fills la percebin com una cosa forçada és una mala recepta d'entrada. Podem fer alguna cosa perquè percebin la formació com quelcom atractiu?

Oferir als fills el carril que els faciliti l'expansió de la ment és un dels majors favors que podem fer a la seva trajectòria educativa. Si entren en una dinàmica que els motivi a continuar aprenent, ho seguiran fent per entusiasme. I no pas per mandat.

I aquest esperit perdura. Quan siguin adults tindran la sort que tens tu, que si estàs llegint aquest text és perquè et prova continuar aprenent. Els fills, un cop creixin, xalaran del gaudi d'un aprenentatge continu.

5️⃣ Les activitats creatives poden millorar l'estat d'ànim

Com a mares i pares volem fills llestos, però sobretot els volem feliços.

Més enllà dels beneficis cognitius hi ha beneficis tant o més importants en l'àmbit emocional.

Hi ha nombroses evidències que practicar activitats creatives milloren l'estat d'ànim i el benestar emocional de les criatures.

Fins i tot té aplicacions terapèutiques!

Un estudi del Brooklyn College ha comprovat que dibuixar ajuda els infants a calmar-se després de recordar una experiència traumàtica.

Una altra mostra: persones que han viscut trastorns en la infància (abusos sexuals, violència, diagnosis mèdiques greus, pèrdua d'algun ésser estimat) han trobat en l'exercici creatiu de l'escriptura expressiva la via per superar-los. La redacció els ha permès agafar situacions negatives que no poden canviar i integrar-les a la seva biografia. Convertint el que fins llavors era percebut com una feblesa en la fortalesa d'una dificultat superada. Passant del pànic de veure-hi una hemorràgia a l'empoderament de veure-hi una ferida cicatritzada.

En resum: s'ha demostrat científicament que pintar, esculpir, o narrar (entre altres activitats creatives) ajuda les persones a superar diferents tipus de trauma.

L'Heather L. Stuckey i en Jeremy Nobel en parlen a fons en un article titulat "The Connection Between Art, Healing, and Public Health". Un article que, en essència, es condensa en aquesta frase:

L'art ajuda la gent a expressar experiències que són massa difícils de pronunciar.

Convençuts de les bondats de potenciar la creativitat, només ens falta saber com fer-ho.

Si has arribat fins aquí, t'haurà quedat més clar el punt amb què començàvem aquest article: estimular la creativitat dels fills no és per convertir-los en futurs poetes, escultors o coreògrafs. Estimular la creativitat dels fills és donar-los eines perquè es converteixin en allò que vulguin ser. I sobretot que siguin feliços durant el procés.

Els 5 beneficis llistats són poderosos. Les raons donades per estimular la creativitat de les criatures són clares. Però com ho fem?

A inCreables.com ens hi dediquem. També a escala pràctica. Sense anar més lluny, proposant jocs divertits i simples.

Si vols rebre nous suggeriments i compartir amb nosaltres aquest aprenentatge continu sobre la qüestió de la creativitat i la infància, subscriu-te gratuïtament aquí.

Tens molts grups de mares/pares al Whatsapp

Potser a algun d'ells els interessa tot això, no trobes?

Compartir-ho