3 min read

➿ Copiar és creatiu

Has sentit la darrera cançó de Miley Cyrus?

Quina pregunta més absurda. És clar que l'has sentit! Encara que la intentis esquivar t'apareix fins a la sopa.

Ha trencat tots els rècords i ha estat la que més s'ha reproduit a Spotify durant la setmana del seu llançament. M'hi jugo un pèsol a què l'estàs taral·lejant dins el teu cap ara que t'hi he fet pensar. Tatarà tatafloweeeeers, ninoní ninunà.

L'èxit del plagi

No hi ha gran èxit sense la seva gran polèmica. I la cançó "Flowers" de la Miley Cyrus ha arribat acompanyada d'una gran coral d'acusacions de plagi. Hi ha qui considera que ha copiat la lletra, la melodia, els acords o els acompanyaments dels instruments de corda. Hi ha proves que demostren tots aquests pecats!

Els acords de "Flowers" són calcats als de la cançó "When I was your man" de Bruno Mars. Fins i tot li copia trossos sencers de la lletra. I aquells violins que sonen de fons a la tornada? Estan robats d' "I will survive"!!!

Un moment... fins i tot els acords són els mateixos que els de la Gloria Gaynor! És a dir que "Flowers" és un plagi de "When I was your man", que ja era un plagi de "Gloria Gaynor". Ui ui.

Tot i que, segons com es miri, aquests "plagis" són en realitat part intencionada de l'obra de la Cyrus (o de qui li hagi compost). El divulgador musical Jaime Altozano explica meravellosament en un vídeo com cada una d'aquestes còpies està feta intencionadament. No pas per afusellar una cançó exitosa (això és un benefici col·lateral) sinó per respondre-hi i afegir més capes d'intenció al nou single de la Miley.

No m'agafo al cas per debatre sobre honestedat artística. L'utilitzo només per explicar d'on surt la creativitat. I ja aviso que és poc romàntic.

La creativitat és el resultat de la combinació de coneixements previs.

La creació pura és un animal mitològic. No existeix. Tota idea prové d'entrellaçar dos o més elements que ja tenim al cap.

És a dir que qualsevol cosa que creem és la suma de coses que sabem, només rebaixat per allò que reprimim. Que dit així sembla una fórmula matemàtica.

Aprenem copiant

Si els ingredients d'una creació són els coneixements que tenim, ens toca preguntar-nos com els adquirim. I la resposta és... plagiant.

Els infants aprenen a riure per imitació, a parlar per imitació, a caminar per imitació. Copiar és el primer pas per aprendre. I, per tant, també és la primera pedra del que serà la creació pròpia. Que no deixa de ser una amalgama de referències que hem absorbit abans.

El plagi, doncs, no va contra la creativitat. De fet n'és el pròleg.

🌀 Passa de la teoria a la pràctica

Ara el repte és convertir en realitat tot això que llegeixes aquí.

Podem ajudar-t'hi. Acull una jornada de creativitat per a famílies!

Si ets una mare o un pare que voldries participar amb els teus fills d'aquesta experiència, fes córrer la veu entre altres famílies. I proposeu a la vostra escola, la vostra AFA, o a l'entitat local pertinent que contacti amb inCreables.

Si formes part d'una entitat (centre educatius, associacions de famílies, biblioteques, centres cívics,...) pitja aquest botó i ens hi posem!

Vull organitzar una jornada de creativitat

Aquest mecanisme, que desmitifica la part inspiracional de tota obra creativa, és el mateix que explica Paul McCartney quan confessa que l'origen de la cançó "Blackbird" és fruit de barrejar dos coneixements que ja tenia al subconscient: els acords de rock&roll clàssic i la música clàssica de Johann Sebastian Bach.

Ungles rosegades

Com a mares i pares hem de ser conscients del paper que té la "còpia" en el desenvolupament de les criatures.

D'una banda, per mirar de ser bons exemples, ja que ens copiaran també a nosaltres. Jo en vaig prendre consciència veient el meu fill mossegant-se les ungles. El mal vici que el seu pare fa anys que no aconsegueix corregir.

I, d'altra banda, per pensar-nos-ho dues vegades abans de censurar els nostres fills i filles quan copien. No fos cas que estiguem tallant les ales als nous Beatles.