2 min read

ūü߆ La creativitat √©s la intel¬∑lig√®ncia passant-s'ho b√©

Albert Einstein

A Albert Einstein, l'autor d'aquesta frase, li demanaven tot sovint que expliqués la seva revolucionària teoria de la relativitat. Si ja era difícil de comprendre pels físics de l'època, era tot un repte trobar la manera d'explicar-ho perquè ho entengués qui no en té ni idea de ciència.

Despr√©s de rumiar-hi for√ßa, i comprovar que les f√≥rmules no l'ajudaven gaire davant el p√ļblic m√©s ne√≤fit, se li va acudir explicar la teoria de la relativitat d'aquesta manera:

"Posa la m√† sobre una estufa roent durant un minut i et semblar√† una hora" ‚Äďresponia Einstein. "Seu al costat d'una noia bonica durant una hora i et semblar√† un minut."

L'enginy al rescat.

L'enginy és teloner de l'intel·lecte

La intel·ligència d'Einstein no hauria estat suficient per formular la teoria de la relativitat. Abans que entrés en joc la intel·ligència va entrar en joc la seva extraordinària creativitat.

Abans de buscar explicacions i teories que sostinguessin que l'espaitemps és corb, que és el que va fer amb la seva intel·ligència, s'havia d'imaginar que l'espai i el temps podrien no ser com tothom creia que eren. Perquè en aquell moment el consens científic universal era que el temps i l'espai eren immutables. Plantejar un escenari diferent a aquell era l'equivalent a dir, avui en dia, que el cel podria no ser blau.

Aquest exercici, el de plantejar-se una hipòtesi d'entrada inversemblant, només es pot fer a cop de creativitat.

Igual que els germans Wright, abans de fer servir la seva intel·ligència per dissenyar el primer avió, van haver d'imaginar un aparell que els permetés volar. Somiar-lo abans de fer-ne cap esbós.

Igual que els Beatles, abans de fer servir el seu talent per revolucionar el gènere pop, van recórrer a la seva creativitat per fer provatures musicalment absurdes. Com barrejar el rock dels anys 50 amb instruments extravagants (el mellotron, el sitar o la tambura). O composar temes combinant compassos diferents, una aberració pels puristes de l'època.

La capacitat creativa precedeix els més notables desenvolupaments intel·lectuals.

O dit d'una manera més concisa per mares i pares: tan important és que els nostres fills aprenguin matemàtiques... com potenciar la seva creativitat perquè se'ls acudeixi com i quan utilitzar les mates que saben.

I qui diu matemàtiques diu física, solfeig, gramàtica, o escultura.

Els impostos d'Einstein

Quan Albert Einstein ja havia guanyat el premi Nobel i treballava a la universitat de Princeton, l'agència tributària nord-americana el requeria a pagar els seus impostos. L'espai i el temps potser sí, però les taxes no són relatives. Als formularis que hisenda li feia omplir per presentar la declaració de la renda hi havia una casella on havia de posar-hi la seva ocupació. Einstein, el més prestigiós professor i científic del segle, en aquella casella hi escrivia "Estudiant".

inCreables és un projecte que vol dedicar-se també a l'estudi. A l'estudi de la creativitat en la infància. En com potenciar-la, com estimular-la, o com a mínim com fer-ho per no perjudicar-la. Si t'interessa el tema i vols seguir-ne aprenent amb nosaltres et pots subscriure per rebre al teu correu electrònic cada novetat.